Jak vyprat mantinel (cop) do postýlky

Mantinel nebo cop v postýlce je důležitý prvek pro bezpečí a pohodlí dětí při spánku. Dítě se při přetáčení neuhodí, zároveň mu navozuje pocit bezpečí a zaručuje intimitu v postýlce (tlumí zvuky z okolí a světla). I přesto že je mantinel velmi praktický, přichází otázka, jak o něj pečovat, jak jej čistit a prát.

Proč mantinel pravidelně prát?

Pravidelné praní mantinelu do postele je důležité. Látka, ze které je vyroben, zachycuje prach, alergeny a drobné nečistoty. Vzhledem k tomu, že děťátko tráví v postýlce hodně času, různé flíčky se objeví poměrně rychle. Zanedbáním péče o tento kousek výbavy postýlky se mohou zvýšit zdravotní rizika. Malé děti jsou náchylné na infekce, alergie a případně i jiné nemoci. Pravidelným praním tedy pečujete nejen o čistotu a svěžest mantinelu, ale i o zdraví vašeho dítěte.

11463-4_mantinel-do-postylky-cop-sensillo-modry-hvezdicky_1

Ochranný cop do postýlky - modré hvězdičky

Jak postupovat?

Než začneme mantinel do postele prát, musíme se ujistit, že nedojde k jeho poškození. Zkontrolujte materiál, jestli není někde vadný, odstraňte veškerá znečištění a popřípadě sejměte z mantinelu potah.

Vzhledem k tomu, že mantinel je přímo ve styku s citlivou dětskou pokožkou, zvolte k jeho praní šetrný dětský prací prášek. Abyste dosáhli maximálních výsledků a mantinel si nepoškodili, zvolte na pračce program podle typu materiálu. Řídit se můžete pokyny uvedenými na štítku. Pokud si nejste programem jisti, zvolte univerzální program na jemné látky. Obecně je doporučeno prát spíše v chladnější vodě. A jak mantinel usušit? Pro zachování tvaru a funkčnosti je jistě nejpřirozenější sušení na vzduchu. Stejně tak je vhodné, pokud to výrobce povoluje, sušení v sušičce. Jen je zase potřeba nastavit šetrný program.

Obecná doporučení

  • vzniklé skvrny perte co nejdříve. K odstranění použijte speciální mýdlo nebo čisticí prostředek
  • mantinel pravidelně perte
  • při údržbě se řiďte pokyny uvedenými na štítku

Mantinel nebo cop?

Prozatím jsme se zmiňovali neustále o mantinelech. Existují ale také copy, kterou službu nahrazují. Copy se ve většině případů do pračky celé nevejdou. Proto je v prvé řadě potřeba cop rozmotat a jednotlivé pruhy dát do pračky. Další variantou je čistírna nebo vyprat cop ručně například ve vaně.

14460-2_ochranny-mantinel-do-postylky-cop-new-baby-minka-a-mracek-sedy

Ochranný cop do postýlky - šedý s mráčky

Už víme, proč jsou mantinely v postýlkách důležité a jak je udržovat v dobré kondici. I když se na první pohled zdá jejich praní jako věda, není tomu tak. Pokud hledáte další tipy na péči o děti nebo se jen chcete inspirovat dětskými produkty, popřípadě nakoupit mantinel nový, zavítejte na naši domovskou stránku.